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QUESTIONS FROM MEMBERS OF THE PUBLIC 

PUBLIC ITEM   

This item is for consideration in the public part of the meeting. 

SUMMARY  

No questions have been received from members of the public before the requisite deadline for publication of the 

agenda.  

If any questions are received before the constitutional deadline, which is, for the purpose of this meeting, 4.30pm 

on Tuesday, 11th July 2023, they will be circulated prior to the meeting for members’ information, under separate 
cover. 

 

Article 15 – Public Speaking at meetings of the Council and its Committees 

15.01 Questions from Members of the Public at Full Council Meetings 

(a) Any resident of the Council’s district may, subject to (b), submit a question to be asked at an ordinary 
meeting of the council.  

(b) Questions will only be asked under (a) if: 

(i) the question has been given in writing to the proper officer  before 4.30 p.m. on the fourth working day 

before the meeting (this means that if the meeting is to be held on a Monday, the question must be given 

before 4.30 p.m. on the Tuesday before);  

(ii) the question will take no longer than two minutes to ask;  

(iii) the maximum number of questions is not exceeded; and 

(iv) The Head of Governance is satisfied that the question as submitted does not take the form of, or 

substantially comprise, recitations of fact or expressions of opinion, instead of a question. 

(c) The ‘proper officer’ means the Chief Executive, the Deputy Chief Executive or any officer in the governance 

team. 

(d) The maximum number of questions at each meeting is four. 

(e) The Leader of the Council will be given at least 24 hours’ notice of any questions to be asked under this rule. 

(f) The question will be put at the meeting by the person who has submitted the question or, if the person is 

not present or does not wish to put the question themself, by the Chief Executive or another senior officer, 

and will be answered by the Leader of the Council or any other member nominated by them, so long as that 

member has consented before the meeting. 

(g) If the question was put by the person who submitted it, that person may then ask one supplementary 

question, which must arise out of the answer given to the original question and take no longer than two 

minutes to ask, and the member who answered the original question must answer the supplementary 

question. 

(h) No debate will be allowed arising out of a question asked or answer given under this rule.  

(i) No person may ask more than one question under this rule at any meeting. 

 


